Dit is waarom de G7-top ook voor jou belangrijk is (2024)

Ga naar de inhoud

De G7-leiders ontmoeten elkaar dit weekend in Engeland. Beeld © AFP

Dit weekend vindt de G7-top plaats in Engeland. De leiders van zeven grote industrielanden en de Europese Unie komen bij elkaar om te praten over economie en politiek. Dit lijkt een ver-van-mijn-bedshow, maar ook voor ons Nederlanders zijn de onderwerpen die worden besproken belangrijk.

Even kort: wat is de G7 ook alweer? De 'Groep van Zeven' bestaat uit Duitsland, Italië, Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Japan. Ook de Europese Unie doet mee, maar omdat de EU geen land is, telt ze niet mee als officieel lid.

Samenwerken

"Als je al die landen bij elkaar optelt, heb zo je ongeveer de hele westerse wereld te pakken", zegt Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen. "Nederland alleen is te klein om op welk wereldtoneel dan ook mee te spelen. Alleen met veel landen samen kunnen we wat bereiken."

Lees ook: Historische belastingdeal G7 heeft nu al tegenwind: wie wil het niet?

Maar hoe belangrijk is de G7-top dan écht voor ons? "Dit gaat over stabiliteit in de wereld, waardoor de handel uiteindelijk kan floreren", zegt De Wijk. "Je zou het pas merken als het er niet meer zou zijn.We vinden het normaal dat we een dak boven ons hoofd hebben dat niet lekt, maar dat komt doordat de internationale betrekkingen zich goed ontwikkelen."

Het is alweer de 47ste keer datde G7-top wordt georganiseerd, maar dit jaar spreekt de WHO van de 'belangrijkste G7 ooit'. Ook De Wijk denkt dat deze top weleens de belangrijkste ooit zou kunnen worden. En dat komt vooral door de onderwerpen die besproken worden.

Herstel van de coronacrisis

Een belangrijk punt op de agenda is – hoe kan het ook anders?–de coronacrisis. In veel westerse landen gaat het vaccineren goed, maar in meerdere Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen zijn er grote tekorten. De G7-landen hebben al gezegd datzeker 1 miljard vaccins beschikbaar worden gesteld aanminder welvarende landen.

Lees ook: Vaccineren armere landen loopt hopeloos achter: 'Op deze manier halen we het niet'

"Het leveren van vaccins aan bijvoorbeeld Afrikaanse landen is voor een deel ook eigenbelang", zegt DeWijk. "Zolang het coronavirus rond blijft gaan, is er een kans op mutaties. Wij willen geen nieuwe coronamutaties waartegen vaccins niet beschermen. Dan moeten we weer van voren af aan beginnen.Enwe willen ook niet dat arme landen nóg verder in de armoede zakken. Dan komen er misschien nog meer vluchtelingen naar Nederland."

Grootmacht China

Nog een belangrijk onderwerp op de agenda: China. Want dat land begint steeds meer macht te krijgen over de wereld.

"China is een autocratie", zegt De Wijk. "Dat wil zeggen dat het door middel van economische macht landen voor zich wilwinnen. Dat kan uiteindelijk zorgen voor een splijting in Europa. China is een opkomende wereldmacht, maar het heeft heel andere ideeën over democratie, economie en mensenrechten. De Verenigde Staten hebben bondgenoten uit Europa nodig om daar tegenwicht aande bieden."

Bekijk ook: Vrees voor opkomst China als grootmacht groeit

03:02

De vrees voor de opkomst van China groeit, ook onder Nederlanders. Maar, tegelijkertijd werken we met onze portemonnee mee aan die opmars.

Want, zegt De Wijk, als China teveel invloed zou hebben, zou de Europese Unie uit elkaar vallen. "Hun politiek en economie is gebaseerd op het eigenbelang. Mijn winst is jouw verlies. Kleine landenzoals Nederlandoverleven dat niet."

Nog een crisis: klimaatverandering

Ook de klimaatcrisis zal dit jaar weer door de wereldleiders worden besproken. Volgens klimaatwetenschappers is het duidelijk: de uitstoot van broeikasgassen moet tegen 2030 gehalveerd zijn, anders zal de wereld meer dan 1,5 graden opwarmen. Als dat gebeurt, zullen delen van de wereld te maken krijgen met extreem weer. Kleine eilanden en laaggelegen gebieden, zoals Nederland, zullen overstromen.

Het Verenigd Koninkrijk heeft het voortouw genomen en zal tegen 2030 de uitstoot met 68 procent verminderen. De Verenigde Staten zal de uitstoot tegen die tijd gehalveerd hebben, en de Europese Unie gaat die met minstens 55 procent verminderen.

Maar dit zal volgens Greenpeace lang niet genoeg zijn. Van de G7-top verwacht de organisatie twee dingen: vermindering van broeikasgasemissies en financiering om landen die het hardst getroffen worden door de klimaatverandering, te helpen zich aan te passen.

Extinction Rebellion vraagt aandacht voor het klimaat nu de G7-top van start gaat. © AFP
Lees ook: Kritiek op Boris Johnson na korte binnenlandse vlucht voor klimaatoverleg

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

Buitenland BBC: 50.000 Russische militairen gesneuveld door oorlog
Buitenland Wat is het Israëlische AI-systeem dat doelwitten zoekt en doodt?
Buitenland Honderden dode paarden gevonden op platteland Australië
Buitenland Zeker 14 doden bij Russische raketaanval op Tsjernihiv
Buitenland Oud-leider Suu Kyi van Myanmar van gevangenis naar huisarrest
Buitenland Geboren na 2008? Dan mag je (mogelijk) nooit meer roken in VK
Dit is waarom de G7-top ook voor jou belangrijk is (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 5686

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.